• این آدرس ایمیل توسط spambots حفاظت می شود. برای دیدن شما نیاز به جاوا اسکریپت دارید
  • 50002211241

 

مقام معظم رهبری:

سیاست پیشرفت علمی پرشتاب , سیاست بنیادی نظام اسلامی

مسئولیت پذیری در نظام اسلامی

در نظام جمهوری اسلامی دو جمله معنایی ندارد ؛ اول اینکه به من ربطی ندارد دوم اینکه به تو ربطی ندارد.

در جمهوری اسلامی و اسلام همه مسولند,غیر از خدا و معصومین همه باید پاسخگو باشند هر کسی بگوید به تو ربطی ندارد این طاغوت است باید با او به مبارزه برخاست.  ( شهید دکتر بهشتی)

 مسئولیت؛ در لغت به معنای موظّف بودن و یا متعهّد بودن به انجام امری می باشد و  تعهّد به معنای گردن گرفتن کاری و همچنین عهد و پیمان بستن نیز آمده است

با توجه به روایات  ائمه و آیات متعدد از قرآن کریم  همواره تاکید و سفارش  بر انجام صحیح مسئولیت و وفای  به عهد که مهم ترین نوع عهد , عهد با مردم می باشد مشهود می باشد.

نوع نگاه انسان به مسئولیت، از امور مهم در شکل گیری اخلاق مطلوب اداری است. قرآن کریم بر این اصل تأکید دارد که ادارۀ امور مردم امانت سنگینی است که باید به شایستگان و اهل آن سپرده شود که این موضوع  از وظایف مردم جامعه اسلامی می باشد که با بینش دینی , سیاسی  و بصریت مسئولان و نمایندگان خود را به نحوه احسن انتخاب نمایند تا در هر مدیریتی و ادارۀ هر کاری باید اهل آن را یافت و امانت را به وی سپرد؛ چنان که در روایات داریم«فالتمسوا ذلک من عند أهله»؛ آن را از اهلش بخواهید.

رعایت امانت و انجام مسئولیت در همه موارد مطلوب و امری پسندیده است، اما از دیدگاه اسلام، امانت داری در اموال عمومی و سرمایه های معنوی و مادی که متعلق به جامعه و مردم است، اهمیت بیش تری دارد. علت این اهمیت نیز آن است که عده ای به اشتباه می پندارند، چون برخی سرمایه ها عمومی هستند، آنان آزاد هستند، هرگونه که می خواهند از این سرمایه ها بهره برداری کنند.

 طبق فرمایشات حضرت امام همه نسبت به جمهوری اسلامی مسئولند،مخصوصاَ آنهایی که سمتی در کشور به عهده دارند که در رأس وظایف خود باید رضایت خدا و امام زمان  و مردم را در نظر بگیرد و هرگز سوار مرکب غرور واستبداد نشوند تا بتوانند کشوری اسلامی ومطابق معیارهای اسلام و اهل بیت داشته باشند.

با برداشت از سخنان گرانبهای بنیانگذار جمهوری اسلامی ایران حضرت امام خمینی(ره) در باب مسئولیت پذیری و این جمله که همه در نظام اسلامی و جمهوری اسلامی مسئولند و همچنین امر قرآن کریم در این خصوص  این موضوع مشهود می باشد در جمهوری اسلامی همه مسئولند و هرکس وظایف خود را به درستی انحام ندهد خائن به اسلام و مردم می باشد که این مسئولیت پذیری صرفا مختص مسئولان ارشد نظام نمی باشد بلکه تمامی افراد در هر جایگاهی می بایست به نحوه احسن انجام وظیفه و مسئولیت نمایند بطور مثال وظیفه یک دانشجوی تلاش در راه کسب علم و تولید علم ,وظیفه معلم تدریس درست و نشان دادن راه زندگی به شاگردان خود و وظیفه مدیران ارشد  طبق آیه شریفه و تفسیر «یَا أَیُّهَا الَّذِینَ آمَنُوا لاَ تَخُونُوا اللّه  وَالرَّسُولَ وَتَخُونُوا أَمَانَاتِکُمْ در هر حوزه حفظ منافع مردم می باشد  لذا اگر تمامی افراد در این راه هرگونه کوتاهی در انحام وظیفه خود نماید نسبت به مردم جامعه اسلامی خیانت نموده اند و با هم برابری می کنند

احساس وظیفه، نسبت به امور مردم، باید به عنوان اصلی اساسی در ادای امانت، مورد توجه کارگزاران و کارکنان نظام قرار گیرد. علی علیه السلام به منظور تصحیح بینش اداری کارکنان، در نامه ای به اشعث بن قیس، استاندارخود می نویسد: «إنّ عملک لیس لک بطعمة ولکنّه فی عنقک أمانة»؛همانا کاری که به عهدۀ تو است طعمه ای برای تو نیست، بلکه امانتی است بر گردن تو.

و در آخر مهم ترین دیدگاه نسبت به مسئولیت پدیری , پاسخگویی به مردم از ماموریت های اصلی  مسئولان نظام اسلامی بوده که مدیران نه تنها وظیفه انجام صحیح مسئولیت و  وظایف خود داشته لذا باید پاسخگو در برابر مردم و مطالبه گری آنان باشند و از این موضوع به نحوه احسن جهت انجام بهتر مسئولیت خود که خدمت به اسلام و مسلمین و شکوفایی هر چه بیشتر نظام اسلامی است استقبال نمایند

 

 

1395/8/8